
Çift ve Aile Danışmanlığı
İlişkilerdeki sorunların değişim odaklı ve olumlu yönelimli ele alındığı, güçlü bir bağ kurmaya yönelik çalışılan bir danışmanlık türüdür. Çift danışmanlığı, ilişkilerde karşılaşılan zorlukları aşmak, güçlük yaşadığınız alanlarda etkin çözümler üretebilmek ve yakınlığın, güvenin, iletişimin ve bağların güçlendirilmesi adına çalışılan bir süreçtir.
Her ilişki “biricik”tir ve kendine özgü kaynakları ve güçlü yanları vardır. Her ilişki için özel bir rota üzerinde çalışılır.
Çift Terapisinde Nasıl Çalışıyoruz?
İlk seanslarda, sizi ve ilişkinizi daha yakından tanımaya odaklanılır. İlişkinizde hangi alanlarda değişim ve güçlendirme yapmak istediğiniz netleştirilir ve ortak bir yol haritası oluşturulur.
Aile Danışmanlığında Nasıl Çalışıyoruz?
Aile danışmanlığı süreci, ailedeki tüm üyelerin veya bir kısmının katıldığı ailenin ortak sorun ve ihtiyaçlarına yönelik çalışılan bir süreçtir.
Her bireyin kabul gördüğü, her üyenin eşit olarak görüldüğü bir süreçtir. Sevgi dolu ve tatmin edici ikili ilişkiler ve bütüne odaklanılır.
Hangi Konularda Destek Alabilirsiniz?
Çiftlerin karşılaştığı her türlü zorluk, danışmanlık sürecinde ele alınabilir. Geçmişten gelen sorunların etkilerini aşma, aldatma sonrası süreç, güveni yeniden inşa etme, iletişimdeki güçlükler, ebeveynlik konuları ve diğer ilişkisel sıkıntılar bu süreçte çalışılabilecek başlıca alanlardır
Partneriniz ile birlikte katıldığınız bu danışmanlık süreci hem bireysel ihtiyaçlarınızı hem de ilişkinizin dinamiklerini ve ihtiyaçlarını keşfederek olumlu yönelimli dönüşüm sağlamak amacıyla yürütülür.
İlişkilerde yaşanan sorunların değerlendirilerek, hem bireylerin hem de ilişkilerin güçlenmesi üzerine çalışılır.
Yaşadığınız belirli sıkıntılarla bu danışmanlık yolculuğuna başlayabileceğiniz gibi ilişkinizi daha iyi anlamak ve geliştirmek adına da adım atabilirsiniz.
İlişkilerin doğalında zaman zaman anlaşmazlıklar ve çatışmalar yaşanabilir ve çiftler karşılıklı güven ve sevgi bağı odağında bu sorunlara etkin çözümler getirebilir. Ancak bazı dönemlerde zorlu yaşam olayları, etkili olmayan ilişki döngüleri, travmatik deneyimler, iletişim problemleri ilişkilerde tıkanma ve zorlanma yaratabilir. Çiftler bu tıkanmada uzun süre kaldıkça, hem kendilerini sıkışmış ve çaresiz hissedebilirler, hem de ilişkiler yıpranır.
İşte bu anlarda, ilişkinizin yolculuğuna nazikçe rehberlik eden bir profesyonelden alacağınız destek ile kabul ve anlayış odağında, hem kendi hem de partneriniz ihtiyaç ve özlemlerini daha derinden anlayıp, ilişkide daha derin bağ kurup kendi ve partnerinizin ihtiyaçlarını ve özlemlerini keşfettikçe, bunları partnerinizle nasıl paylaşabileceğinizi ve karşılıklı olarak nasıl tatmin olabileceğinizi çalıştıkça ilişki doyuma ulaşır.
Aile terapsinin kurucularından Virgnia Satir’in çok güzel bir metaforu vardır: Buzdağı. Buzdağı bize insanların davranışlarından ve zorluklarla başaçıkışlarındaki tarzlarından ibaret olmadığını anlatır. İçe kapanıklığımızda, alttan almalarımızda, baskınlık kurmalarımızın altında derinlerde görünmeyen duygularımız, ihitiyaçlarımız, özlemlerimiz vardır.
Danışmanlık süreci, güvenli ve anlaşılmış hissedeceğiniz bir ortamda buraları farketmemiz ve ilişkide ortaya koyup karşılıklı görülmüş anlaşılmış ve kabul edilmiş hissetmenize ve duygusal ihtiyaçlarınıızn karşılanmış olmasına yardımcı olabilir. Bu bağ güçlendikçe sorunlarınıza çözüm bulmanız, etkili bir iletişim içinde olmanız ve gelecekteki olaylara bir rehber yaratmanız mümkün olacaktır.
Amaç hiç sorun yaşamamak değil, sorunları etkin bir şekilde ele alıp çözüm üretebilen ve ortam özlemlerin karşılandığı bir ilişki temeli üzerine çalışmaktır.
Çift Terapisinde Nasıl Çalışıyoruz?
İlk seanslarda, sizi ve ilişkinizi daha yakından tanımaya odaklanılır. Yaşadığınız sorunlar, güçlü yönleriniz, yakınlık alanlarınız, sevginizi gösterme biçimleriniz, yetiştiğiniz aile ve kültürden gelen özellikleriniz ve ilişkinin mevcut durumu değerlendirilir. İlişkinizde hangi alanlarda değişim ve güçlendirme yapmak istediğiniz netleştirilir ve ortak bir yol haritası oluşturulur. Sonraki seanslarda belirlediğimiz ana hedeflere odaklanarak adım adım ilerlenir. Kendinizin ve partnerinizin ihtiyaçlarını, özlemlerini keşfettikçe, bunların nasıl ifade edileceği ve nasıl karşılanacağı üzerinde çalışarak, besleyici bir ilişki oluşturmak hedeflenir.
Aile Danışmanlığında Nasıl Çalışıyoruz?
Aile danışmanlığı süreci, ailedeki tüm üyelerin veya bir kısmının katıldığı ailenin ortak sorun ve ihtiyaçlarına yönelik çalışılan bir süreçtir.
Her bireyin kabul gördüğü, her üyenin eşit olarak görüldüğü bir süreçtir. Terapist tüm üyelerle kabul eşit bir ilişki kurar. Sevgi dolu ve tatmin edici ikili ilişkiler ve bütün üzerinde odaklanılır. Aileler zaman zaman geçiş süreçlerinde- yeni çocuğun doğumu, ergenlik dönemi gibi dönemlerde zorluklarla karşılaşabilir. Mevcut durumla tüm ailenin nasıl başedebileceği ve bütünlüğün nasıl sağlanabileceği üzerine çalışılır.
Danışmanlık sürecinde hem her bireyin deneyimi hem de ailenin bir bütün olarak işlevi üzerinde durulur. Yaşanışan sorunlar ve hedefler beraberce belirlenir. Her üyenin birbiriyle olan ilişkisi güçlendirilir. Ebeveynlerin bir takım olarak hareket edebilmeleri, kardeşlerin birbirleriyle olan ilişkileri, ebeveynlerin çocukları ile olan ilişkileri ayrı ayrı ele alınıp gelişmesi gereken yerler üzerinde durulur. Aslında bu süreçte hem üyelerin kendi duygu durumları, ihtiyaçları özlemleri konuşulurken hem de ikili ilişkilerde ve aile bütününde değişimler hedeflenir.
Hangi Konularda Destek Alabilirsiniz?
Çiftlerin karşılaştığı her türlü zorluk, danışmanlık sürecinde ele alınabilir. Geçmişten gelen sorunların etkilerini aşma, aldatma sonrası süreç, güveni yeniden inşa etme, iletişimdeki güçlükler, ebeveynlik konuları ve diğer ilişkisel sıkıntılar bu süreçte çalışılabilecek başlıca alanlardır. Partnerinizin ve sizin ihtiyaçlarınızın farkındalığı ile ilişkinizdeki ortak özlemleri keşfederek bağ kurmak amaçlanır.
İlişkinizin her aşamasında farklı zorluklarla karşılaşılabilir – evlenme öncesi, yeni evli olma, çocuk sahibi olma kararı, çocuklu aile hayatına geçiş ve çocuklu aile hayatı gibi. Bu aşamalarda yaşanan sorunlar üzerine çalışıp daha sağlıklı bir ilişkiye sahip olabilir veya ileriye yönelik yaşanabilecek zorluklarla başa çıkabilmek için bir yön haritası çizilebilir.
Amaç, bilimsel temelli ve araştırmalarla desteklenen yöntemler sayesinde ihtiyaçların ve duyguların açıkça ifade edilebildiği, besleyici ve doyurucu bir ilişki kurmaktır.
Arunya Psikoloji’nin çift ve aile danışmanlığı konusunda uzman olan kadrosu’ndan ilişkiniz için destek alabilirsiniz. Ekibimizin özgeçmişini ve çalışma alanlarını inceleyebilir, sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.
Psikolojik danışmanlık süreci, biz uzmanların uyguladığı uygun müdahale ve yaklaşımlar ile sizin değişime inanarak aktif olarak rol aldığınız bir iş birliği sürecidir. değişime olan inancınız, çalışılacak konular, motivasyonunuz danışmanlık sürecini etkiler.